vinyasayoga

Wat is Vinyasa yoga?

Wat is Vinyasa yoga nu eigenlijk? Er bestaan zoveel verschillende yoga stijlen dat je soms door het bos de bomen niet meer ziet. In dit artikel kom je te weten wat vinyasa yoga is, wat je van een les kan verwachten, hoe je een vinyasa doet en de verschillende voordelen.

Wat is vinyasa yoga

Vinyasa yoga ook wel flow yoga genoemd is de meest voorkomende yogastijl. Vinyasa yoga komt van Ashtanga yoga. Ashtanga bestaat uit een vaste serie van oefeningen, Vinyasa is dynamisch, er bestaat geen vaste volgorde van de poses.

Vinyasa is een Sankriet woord en betekent op een speciale manier (vi) plaatsen (nyasa)

De bewegingen worden op een speciale manier achter elkaar geplaatst in combinatie met je ademhaling en werken toe naar een doel.

Het is een krachtige en dynamische yogastijl waar ademhaling centraal staat. Je zet je hele lichaam aan het werk en hebt hier voor jouw concentratie en focus nodig. Het versterkt zowel lichaam als geest.

Dit kan je van een Vinyasa les verwachten

In een Vinyasa les zit veel beweging, het is uitdagend en intensief. Fysieke beweging en ademhaling worden op elkaar afgestemd en vormen een flow. Je flowt van de ene naar de andere houding in een sequence. De invulling van een flow is elke keer anders, er is geen vaste volgorde van oefeningen, soms ligt de focus op het volledige lichaam, armspieren, rug flexibiliteit…

De les begin rustig met een opwarming, je bouwt op naar de meest uitdagende oefening en daarna bouw je weer af, koel je het lichaam af en eindig je met een savasana.

Savasana is voor vele vaak het leukste moment van de les en ook een heel belangrijk onderdeel van de les. Op het einde lig je een paar minuten op grond met gesloten ogen, je focust op jouw ademhaling en lichaam en ontspant.

Ademhaling

Ademhaling staat centraal. Iedere beweging is eraan gekoppeld, hoe dieper en rustiger we ademen hoe meer onze geest kalmeert.

In een les wordt er aangegeven bij welke beweging je in- en uitademt. In het begin is dit lastig omdat je gewend moet raken aan de poses maar na verloop van tijd doe je dit automatisch.

Wanneer je beweging en ademhaling aan elkaar aanpast doe je niet meer aan yoga maar wordt je yoga. Je vormt een connectie tussen jezelf, jouw aandacht en jouw acties.  Zo kan je alles wat je in een dag doet zien als Vinyasa zolang je bewust bent van je ademhaling en het doel van de beweging.

Hoe doe je nu een Vinyasa?

Een vinyasa is een vaste aaneenschakeling van 3 houdingen die je na een flow doet, deze houdingen zijn afgeleid van de zonnegroet:

Chaturanga – upward facing dog (opwaartse hond) – downward facing dog ( neerwaartse hond)

De 3 poses worden in een vloeiende beweging uitgevoerd om je lichaam warm en los te houden, dit beschermt je spieren en ligamenten en helpt jou om meer uitgebreid te ademen. Er bestaan aangepaste versies van een vinyasa om je lichaam veilig te houden en niet te forceren.

Je doet een vinyasa na een opeenvolging van oefeningen aan een kant van je lichaam om je lichaam weer in evenwicht te brengen voordat je dezelfde oefeningen aan de andere kant doet. Wat je aan een kant van je lichaam doet moet je herhalen aan de andere kant om balans in lichaam en ruggengraat te houden.

Voordelen van Vinyasa

Vinyasa yoga kent vele voordelen zowel lichamelijk als mentaal, zowel op de mat als in het dagelijkse leven. Hieronder zijn er enkele opgesomd.

Meer flexibiliteit: Door het continu bewegen van je lichaam in een vinyasa flow versterken en verlengen jouw spieren. Je bewegingsbereik en mobiliteit vergroten.

Meer kracht: Vinyasa yoga is een krachttraining die spiermassa in je hele lichaam opbouwt. Verschillende spiergroepen krijgen aandacht en worden versterkt.

Betere ademhaling: Je doet een flow op het ritme van je ademhaling, je bent gedurende de volledige les bewust bezig met ademhalen. Dit zorgt voor rust, ontspanning en energie in je lichaam zowel op de mat als erbuiten.

Beter uithoudingsvermogen: Vinyasa flows hebben een hoog tempo, het is een cardiotraining. Je hartslag verhoogt door het koppelen van je bewegingen aan je ademhaling. Het lichaam maakt veel warmte aan en verbrandt calorieën.

Meer zelfvertrouwen: Je merkt al snel de vooruitgang in je practice. Poses die eerst uitdagend en vermoeiend waren lukken nu vlot en probleemloos. Je wordt sterker en flexibeler. Dit geeft je een gevoel van kracht zowel op de mat als ernaast.

Minder stress: de concentratie op je ademhaling in de oefeningen kalmeert je zenuwstelsel en ontspant je geest. Vinyasa yoga wordt ook bewegende meditatie genoemd.

Veel voorkomende Vinyasa poses

Vinyasa lessen zijn elke keer anders, toch zijn er een aantal poses die de basis vormen en elke les terugkomen:

Zonnegroet

cat cow

neerwaartse hond

warrior

forward fold

childpose

Kom je vinyasa’s oefenen in de yogales. Schrijf je in via de website. 

yogainjedagelijkseleven

Welkom op Deforce yoga

Ik ben Dakota van Deforce yoga en ik heb deze ruimte gecreëerd om je te helpen rust te vinden in de drukte van de dag. Het is mijn missie om je te begeleiden naar meer ontspanning in je dagelijkse leven.

Elke maandag ontspanning in je mailbox